rodzinny van - co kupić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cieq
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 745
    • Octavia I (1U2)
    • AGU 1.8 20VT 150 KM
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

rodzinny van - co kupić?

Zamieszczone przez MACIEJ55555
    Proponuję Spot może tym razem 28.06 o godz. 20.00 Parking zewnętrzny PLAZA,
    MWOJC mam nadzieje że Tobie będzie pasować bo ostatnio to tylko Dudixx dał radę poza nami dotrzeć
    hehe
    jakbyś przewidział ze wejdziemy do 1/4 finału i bedzie mecz w czwartek
    trzeba było obstawiać
    www.pinkbike.com
  • bobasek
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 326

rodzinny van - co kupić?

Witajcie
    W dzień dziadka urodziły mi się bliźniaczki i w związku z tym planuję zakupić dużego rodzinnego vana.
    Chcę żeby auto miało płaską podłogę, było rejestrowane na 7 osób, miało odsuwane drzwi po obu stronach i wyposażone było w: ABS+ESP, co najmniej 4 poduszki, klimatyzację i duży bagażnik (co by się wózek dla bliźniaków zmieścił).
    Silnik ma być głównie ekonomiczny i "bezawaryjny" tzn. nie przekraczać 10l/100km.
    Mam tylko 18kpln więc wiem że nie będzie to 2-3 latek z przebiegiem 50kkm, tak trochę popatrzyłem na rynku i moją "specyfikację" realizuje tylko chrysler voyager taki z 2003-2005 z 2,5l crdi.
    Macie jakieś inne pomysły co to miał by być za samochód?
    A może ktoś ma na sprzedaż auto które spełnia moje kryteria?
    pomóżcie proszę sprawa dość pilna

b.

p.s.
    automat odpada
    5,5l/100

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Patrzyles na Mercedesa Vito?? Tylko ta rdza...

VW T4 maxi tez by spelnil zalozenia chyba, takie cos http://allegro.pl/vw-multivan-t4-i5217825613.html
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Angrekoo
        Ambiente
        • 2010
        • 135

Mazda 5 z benzynowym silnikiem.
        Auto całkiem poprawne pod każdym względem.

Jest na 7 osoób, odsuwane drzwi. Kolega ma 2.0 PB i pali własnie średniio ok 8-10l a popsuć sie nie chce o 4 lat.

Komentarz

• utek
          Elegance
          • 2007
          • 867
          • Superb II combi (3T5)
          • APK 2.0 MPI 115 KM

Szkoda że automat odpada, bo za jakieś 10k zł miałbym srebrną V-classe 220CDI z 2000r w pełnym wyposażeniu (poza drzwiami za kierowcą). 7 oddzielnych foteli, do ustawienia w dowolnej konfiguracji, stoliki, lodówka itd. Podgrzewane i pompowane przednie fotele, elektryczne szyby przód tył, dwa el. szyberdachy, klimatronik, webasto, skóra, centralny, itd. Do delikatnych poprawek: tylny błotnik, dół tylnej klapy (była kiedyś naprawiana po stłuczce), atrapa chłodnicy, narożnik płata przednich drzwi, wgniecony prawy próg. Auto ma zregenerowaną skrzynie biegów i zdemontowane problematyczne pneumatyczne tylne zawieszenie (przerobione na sprężyny). Oryginalny zestaw do oddania z autem. Były też wymieniane wtryski i kilka innych pierdołek. Auto samodzielnie sprowadzone z Niemiec w 2008 roku i do tego czasu niby była prowadzona książka serwisowa. Aktualnie na liczniku ok. 290kkm. Opony zimowe na oddzielnych felgach, letnie po 1 sezonie, org. alu.

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9935
            • Ford

bobasek, musi mieć przesuwane drzwi?
            Ja w tych pieniądzach szukałbym Sharana/Alhambry/Galaxy po 2000 roku, które podobno nie psują się tak mocno jak wcześniejsze wersje - ale faktem jest, że przy 7 siedzeniach miejsca na bagaż prawie nie ma.
            Ewentualnie Grand Espace - one też jakoś tak tragicznie nie ulegają awariom - kupili takowe auto moi sąsiedzi po urodzeniu trojaczków i jakoś nim jeżdżą. Co jest w nim fajne: odwrócili sobie środkowy rząd siedzeń i wożą dzieciaki na środkowym rzędzie samemu jadąc w trzecim rzędzie
            Diesle 2.5 w Voyagerze to te VM z oddzielną głowicą dla każdego cylindra?
            Adam... Używam:
            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• miodowy
              Rider
              • 2015
              • 534

No ja zdecydowanie na 7 osób to oczywiście polecam Zafirę.

Wiadomo, każda myszka swój ogonek chwali, ale ja po urodzeniu bliźniaków kiedy szukałem auta na 7 stołków drogą eliminacji doszedłem do Opla.

Dzisiaj bardzo sobie chwalę ten wybór.

Trafić dobrą i sprawdzoną łatwo nie jest, ale jest to osiągalne.

Budżet może też nie jest za wysoki ale jest to wykonalne.

Jakbyś chciał więcej informacji - chętnie pomogę.

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Ten silnik 2.5 Chryslera to niezbyt udana jednostka, o ile dalej to ten sam silnik:
                Ogłoszenia o tematyce: w kategorii Tuning - Kupuj i sprzedawaj rzeczy używane i nowe w kategorii Tuning na Sprzedajemy.pl

Jest duzo aut 7 osobowych, ale takich 7 osobowych ktore z rozlozonymi fotelami maja jeszcze bagaznik ktory ma przynajmniej 50-80cm bagaznika na glebokosc to juz nie ma wiele.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• bobasek
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 326

Zamieszczone przez Maicroft
                  Patrzyles na Mercedesa Vito
                  dostawczaki bez względu na wersję odpadaja - żona nie chce jeździć "ciężarówką" a to ma być auto dla Niej i dzieciaków - poza tym jak słusznie zauważyłeś trudno będzie znaleźć egzemplarz bez dziur w nadwoziu
                  Zamieszczone przez Angrekoo
                  Mazda 5
                  odpada bo nie ma płaskiej podłogi w kabinie i bagażniku i słabo u niej z demontażem siedzeń w 3 rzędzie, no i koszty nie wpasują się w budżet bo te najtańsze sztuki to kupy się ledwie będą trzymać
                  Zamieszczone przez utek
                  Szkoda że automat
                  tu żona nie da się przekonać, poza tym szukam auta z uboższą historią i drzwiami z obu stron
                  Zamieszczone przez Agamek12
                  musi mieć przesuwane drzwi?
                  musi mieć, a Espace odpada ze wzgl na moje uprzedzenie i doświadczenie w exploatacji tego modelu
                  Diesle 2.5 w Voyagerze to te VM z oddzielną głowicą dla każdego cylindra
                  2,5crdi to zupełnie inny silnik, ma normalną głowicę, inny wtrysk i pasek nierządu
                  Zamieszczone przez miodowy
                  ja po urodzeniu bliźniaków
                  gratuluję! kto nie ma II nigdy nie dowie się o co chodzi
                  zafira odpada, brak drzwi i tłoczona podłoga ją dyskwalifikują, poza tym to fajne, duże, "zwarte"auto
                  walcie z pomysłami proszę bo w kropce jestem

pozdrawiam
                  b.

[ Dodano: Czw 02 Kwi, 15 22:04 ]
                  Ten silnik 2.5 Chryslera to niezbyt udana jednostka, o ile dalej to ten sam silnik
                  to już zupełnie inna konstrukcja, wszystkie te wynaturzenia jej nie dotyczą
                  takich 7 osobowych ktore z rozlozonymi fotelami maja jeszcze bagaznik ktory ma przynajmniej 50-80cm bagaznika na glebokosc to juz nie ma wiele.
                  no właśnie żeby zostało 80cm to musi być kawał auta
                  oprócz tego w chryslerze przekonuje mnie możliwość zamiennego montażu 3miejscowej kanapy i dwóch osobnych foteli w 2gim i 3cim rzędzie
                  5,5l/100

Komentarz

• endryu
                    RS
                    • 2006
                    • 3773
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

bobasek, Obejrzyj Fiata Ulysse II http://www.autocentrum.pl/galerie/fi...#wnetrze-przod Niedoceniany, wiele dobrych ocen i wiele cech spełniających Twoje kryteria.
                    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                    =================================================

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Zamieszczone przez bobasek
                      Agamek12 napisał/a:
                      Diesle 2.5 w Voyagerze to te VM z oddzielną głowicą dla każdego cylindra

2,5crdi to zupełnie inny silnik, ma normalną głowicę, inny wtrysk i pasek nierządu
                      A ze skosnymi nie mieli tu jakiejs koalicji ??

Naprawa samochodów osobowych, dostawczych i terenowych. Tuning mechaniczny i naprawa silników TD i TDi, TDCi Naprawa i serwis samochodów terenowych. Toyota Landcruiser,Nissan Jeep,Mercedes, Opel

Ale VAG tez ma silniki, ktore kupy sie nie trzymaja, a jezdza :twisted:
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• bobasek
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 326

A ze skosnymi nie mieli tu jakiejs koalicji ??
                        Bogumił W. pisze o silniku z łańcuchem rozrządu, w chryslerze jest pasek

kupy sie nie trzymaja, a jezdza
                        tylko pytanie jak długo :shock:

[ Dodano: Czw 02 Kwi, 15 22:24 ]
                        endryu dzx
                        zapoznam się z rana
                        nikt nie mówi że to auto ma być ładne - ma być funkcjonalne w miarę ekonomiczne i nie ma być dostawczakiem

dobranoc
                        b.
                        5,5l/100

Komentarz

• janusz101
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 196
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

bobasek, Citroen C8 lub bliźniak Peugeot 807 dobre diesle hdi 2,0 i 2,2 i wszystkie gazowalne benzyny od 136 do 200 KM.
                          Pozdrawiam

Komentarz

• no_fear
                            Rider
                            • 2010
                            • 501
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

bobasek, musi mieć przesuwane drzwi?
                            Ja w tych pieniądzach szukałbym Sharana/Alhambry/Galaxy po 2000 roku, które podobno nie psują się tak mocno jak wcześniejsze wersje - ale faktem jest, że przy 7 siedzeniach miejsca na bagaż prawie nie ma...
                            mam 1 pociechę, w lipcu będzie druga 8)
                            od 1.5 roku ujeżdżam/y Galaktykę 2.3 taką po 2000r.
                            Od razu po zakupie zagazowałem ją u dobrego fachowca i o instalacji LPG przypominam sobie jedynie podjeżdżając na stację :wink:

Wiadomo każdy swoje chwali, ale ja jestem bardzo zadowolony 8)
                            Kilka miesięcy po zagazowaniu wymieniłem jedynie cewkę i kable. Tyle.
                            A i 1 łącznik stabilizatora. Teraz odzywa się drugi.

Dynamika (jak na taką masę i 145 kucyków) - wystarczająca.
                            Przy sprawnej jeździe, bo ja się wiecznie śpieszę, a ograniczeń prędkości przestrzegam jedynie w korkach :wink: - w zakorkowanym Krakowie, spala mi ~14-15l gaziwa.
                            Wady - słabiutkie/delikatne zawieszenie.
                            Możliwości transportowe - mega 8) po wyjęciu foteli woziłem sofy/kanapy, szafy, itp. całej rodzinie :lol:
                            Raz w roku, przy wakacyjnym tripie, awaryjnie jak braknie miejsca można trumnę na dach założyć
                            www.SPAmobile.pl

Komentarz

• miodowy
                              Rider
                              • 2015
                              • 534

gratuluję! kto nie ma II nigdy nie dowie się o co chodzi
                              to prawda. pierwsze trzy czy cztery lata są wyjęte z życia. Orka jest przy jednym dziecku a co do piero przy dwojce na raz. Ale po tym czasie dzieiciaki jak się same zaczną bawić ze sobą będziesz się cieszył, że masz dwa maluchy na raz, bo już teraz widzę, że i moje potrafią same się bawić pól dnia i dać nam trochę spokoju

oczywiście uważam, że dzieci dzielą się na czyste i szczęśliwe, i oby i Twoje należały do tej drugiej grupy

zafira odpada, brak drzwi i tłoczona podłoga ją dyskwalifikują, poza tym to fajne, duże, "zwarte"auto
                              Szkoda. W Oplu był jeszcze jeden stary model, być może bardziej by Ci przypasował. Sintra. Jednak to już auto bardzo wiekowe jak na dzisiejsze czasy, silniki wypracowane, co prawda tani w utrzymaniu, ale z opinią o średniej wytrzymałości więc tak trochę odradzam..

Ale to jedyne co mi do głowy przychodzi z płaską podłogą. Sintra to taka podwyższona Vectra. Rozwiązania konstrukcyjne już dość stare, ale sprawdzone.

Swoją drogą nie wiem czy uda Ci się znaleźć coś sensownego w budżecie do 18k.
                              raczej poszedłbym na kompromis i zrezygnował np z płaskiej podłogi bo to znacznie zawęża obszar szukania, o ile gdzieś całkiem płaska podłoga występuje w samochodach tego typu.

No chyba, że wchodziłbyś w jakiegoś Multivana T4. Ale to inna półka cenowa i do tego normalny bus...

Podróżowałem ze znajomymi w 6 osób po Europie. Głównie wyjazd na Chorwację, ale po drodze Czechy, Asutria, Węgry, Słowacja.

Podróżuje się bardzo przyjemnie.

Tylko cena takiego auta to minimum plus 50% Twojego zakładanego budżetu...

Komentarz

• bobasek
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 326

juto oglądam voyager'a z 2004, takiego z polecenia nie z komisu, 5 lat jeździł u jednego właściciela sprowadzony był w całości wiec może to być ciekawa propozycja bo auto podobno doinwestowane, a wiecie jakim rachunkiem kończy się po zakupie doprowadzenie do stanu używalności starszego auta płyny, rozrządy, zdychające sprzęgła, dojechane hamulce, pranie środka i te zawsze najciekawsze w ogłoszeniach "poprawki lakiernicze" czyt.: tylko ew dach może nie bedzie do lakierowania :cry:
                                jestem jeszcze umówiony z jednym C8 w pieniądzach którymi dysponuję, świeżo sprowadzony wiec może może...
                                Chopy dziękuję za błyskawiczny odzew i proszę o jeszcze - dałem sobie czas do końca przyszłego tygodnia na załatwienie sprawy zakupu auta - wiec ktokolwiek widział - ktokolwiek wie - lub ma na sprzedaż - dawać znać - mobilny jestem zawsze można się spotkać i interes zrobić kontakt do mnie macie na "help liście"
                                pozdrawiam
                                b.
                                5,5l/100

Komentarz

• sew1981
                                  RS
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2009
                                  • 10917
                                  • Fiat

bobasek, nie kupuj c8....to bardzo wadliwe pojazdy pod kątem elektroniki i dupereli, tak samo jak ulysse i pug 807 z tamtych lat Znajomy miał diesla, chlał okrutnie i ciągle się psuł... :roll:
                                  czy to taki trwały ten 2.5 crd.....ostatnio widziałem 2.8 crd w takim voyku u mechanika swojego do kapitalki, a chyba wiele się nie różnią....
                                  jak voyek to 3.3 lub 3.8 v6 pod lpg, ale skolei automaty słabe są, chyba że remoncik zrobisz profilaktycznie i bedziesz to zakładał w budżecie. Ale silnik dużo przyjemniejszy od diesla.
                                  to trochę mniejsze autko, ale widziałem parę razy i bardzo zgrabne, drzwi przesuwne i rodzina spokojnie wchodzi duża, może warto rozważyć? poglądowe:

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

bobasek, w tej cenie polecam ci Mazdę MPV. Olbrzymi rodzinny van, którego eksploatacja jest bezproblemowa (wiem, gdyż takie auto z 2006 r., już od 5 lat ma mój kolega z pracy. Jeździ nim na co dzień. Jeździł 2 x do Bułgarii, parę razy po Polsce i nie ma z nim jakichkolwiek problemów).
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Andja
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 596

Kia carnival?

Miałem okazję podróżowac 200 km w 4 os. + 4 rowery mtb w środku (koła były ściągnięte) + 4 torby i było bardzo komfortowo. Spalanie 10 l on, jakiś diesel 3 litrowy.

Komentarz

• oolsztyniak
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6647
                                        • Superb II combi (3T5)
                                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Mazda 5 z benzynowym silnikiem.
                                        Tylko ta rdza...
                                        Grand Scenic?
                                        W tej kasie można wyrwać całkiem świeżą sztukę.
                                        BTW coś tak się uparł na płaską podłogę?
                                        Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                                        Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• miodowy
                                          Rider
                                          • 2015
                                          • 534

Ta podłoga tez mnie zastanawia.

Dlatego pisałem o kompromisach.

Wg mnie z płaską podłogą za wiele wyboru nie ma

Komentarz

• fan
                                            Elegance
                                            • 2009
                                            • 760

Zamieszczone przez miodowy
                                            No ja zdecydowanie na 7 osób to oczywiście polecam Zafirę. Wiadomo, każda myszka swój ogonek chwali, ale ja po urodzeniu bliźniaków kiedy szukałem auta na 7 stołków drogą eliminacji doszedłem do Opla.
                                            W tych pieniążkach to chyba najlepszy wybór,pod warunkiem znalezienia bezwypadkowego egzemplarza.
                                            Respect All,Fear No One!

Komentarz

• sew1981
                                              RS
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2009
                                              • 10917
                                              • Fiat

grand voyager (długa wersja i pochodne wszelkie) to naprawdę dobre auto, poza jednym skrzynią biegów - amerykański automat, który lubi się sypnąć. Ale kupując trzeba to mieć na uwadze, są mistrzowie, którzy to poprawiają/naprawiają, te automaty. Brat miał, jedzie się jak tapczanem, nie jest to auto do pościgów, bo zawias i skrzynia raczej usposabia do spokojnej jazdy. ale super się tym jeździ, cicho i przyjemnie. Oczywiście mowa o v6 z lpg, spalanie 15-18 gazu zależy od nogi. Ale osobiście polecam, miałem przyjemność tym jeździć, cichutki, wielki pojazd. A w razie potrzeby można wykrzesać coś z tego silnika, ładnie brzmi, a tak to cichutko sobie pod maską mruczy ,mega wygodny pojazd. teraz ma Galaxy 2.3 z tych samych lat i mówi, że nie ma porównania pod względem komfortu i wielkości. sprzedał tylko dlatego, że właśnie nie miał magika dobrego od skrzyni w okolicy, a zaczęła się sypać
                                              Brak miał taki 3.3 v6

Komentarz

• nibelung
                                                Drive
                                                • 2009
                                                • 94

znajomy ma do sprzedania s-maxa:
                                                rok: 2007
                                                silnik: 2.0 TDCI 140 KM
                                                przebieg: 280.000 km
                                                stan: bezwypadkowy, na karoserii kilka drobnych obtarć
                                                gadżety ;-); szklany dach, ksenony, hak holowniczy

2 komplety kół, letnie opony na alufelgach, prawie nowe.
                                                W ciągu ostatnich 50.000 km wymienione:
                                                - sprzęgło + koło dwumasowe
                                                - zawór EGR
                                                - rozrusznik
                                                - zrobione zawieszenie
                                                - tarcze hamulcowe z przodu
                                                + jakieś tam pierdoły standardowe

Badanie ważne do grudnia 2015, przechodzi od strzała.

Cena ok. 20.000, możliwa faktura VAT. Od nowości "w rodzinie"
                                                Tylko nie wiem czy jest 7 osobowy..
                                                Co do samej jazdy, to auto prowadzi się jak zwinny kompakt i w przeciwieństwie do np. do voyagera czy ulisse/c8 nie powoduje drgawek przed każdym zakrętem ;-)
                                                Track events-M3RS Cup-300/ /S-max 2.0T Powershift/MX5 ND ;-)

Komentarz

• Agamek12
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 9935
                                                  • Ford

nibelung, jesteś pewien, że ten S-max kosztuje tylko 20.000zł? Przecież to cena nad wyraz okazyjna - zupełnie przeciętne S-maxy z tego roku z podstawowym wyposażeniem kosztują zazwyczaj +30kzł...
                                                  Adam... Używam:
                                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

Pracuję...